Creatieve workshops

Wil jij met een groepje een creatieve workshop op maat reserveren, volledig aangepast aan jouw wensen?
De creatieve workshops zijn voor alle leeftijden, óók voor volwassenen (uiteraard aangepast aan de leeftijd van de deelnemers).
Neem contact met me op voor meer informatie.

Onderstaand een greep uit de creatieve workshops van de afgelopen jaren:


Een vrijheids-veer-kunstwerk maken met Macramé

Een veer is een symbool voor vrijheid en je ruimte innemen; je vleugels uitslaan. Vogels hebben de moed om hun vleugels uit te slaan en ze zijn niet bang om te vallen. De veer is ook het symbool voor kracht, moed en zelfbewustzijn.

Je gaat zélf een veer (of meerdere veren) maken met macramé garen. Dit is super leuk om te doen en terwijl je het draad uitpluist tot veer, sta je stil bij datgene waar je misschien wel wat kracht/moed bij zou kunnen gebruiken en bij datgene waar jij je vrij voelt / juist wat meer vrijheid zou willen ervaren. En wat betekent vrijheid / je ruimte innemen / kracht en moed nou eigenlijk voor jou?
Deze veren maken we vast aan een stok, zodat het een mooi persoonlijk
krachtsymbool wordt, die je overal kunt ophangen zodat het je kan helpen op momenten dat je het nodig hebt.


Je persoonlijke ‘mooie-momenten-doosje maken’

Weet je nog wanneer je helemaal slap werd van het lachen?
Weet je nog dat je je zó blij voelde dat het je helemaal warm maakte?

Dit zijn mooie momenten. Deze momenten zijn als een soort mini
vakantie voor je hersenen. Op het moment dat je in zo’n mooie herinnering
stapt, voel je dezelfde blijheid, kracht, ontspanning zoals in de herinnering/ droombeeld. Deze momenten zijn magisch en helend voor jou.

We maken een mooi doosje wat we gaan versieren d.m.v. découpage. Dan gaan we op rolletjes papier allemaal mooie momenten schrijven/tekenen. Deze rolletjes gaan in het doosje en op het moment dat jij wel een mooi moment kunt gebruiken, pak je een rolletje en stap jij in het moment en ga jij op mini vakantie en voel je je weer snel helemaal opgefrist en ontspannen.


Een ‘dankbaarheids-ster/zon-hanger’ maken met kristal

Als je de ster gaat maken, denk je bij elke straal aan iets waar je dankbaar voor bent en schuif je kralen om de straal die daar voor jou bij passen. Op deze manier creëer je een hele persoonlijke dankbaarheids-ster.

Onder de ster hang je een kristal. Als je deze hanger voor het raam hangt en de zon schijnt door het kristal heen, dan tovert het mooie regenboogkleuren op de muur.

Door de lichtjes en de ster, word je telkens weer herinnerd aan alles waar je dankbaar voor bent.


Een kunstwerk maken met bijenwas en een strijkijzer (‘encaustic art’)

Door de bijenwas te smelten op het strijkijzertje en vervolgens op een speciale kaart aan te brengen, ontstaan de mooiste kleurpatronen en vormen. Iedereen mag meerdere kaarten maken en kiezen uit het formaat kunstwerk wat je wilt (A5, A6, A4).

Je kunt vooraf niet bedenken hoe je kunstwerk er uit gaat zien. Hoe het onder je strijkijzertje vandaan komt is elke keer weer een verrassing. Het kan niet mislukken en wordt altijd mooi! Laat je verrassen door jezelf!

Hoe vaak je ook naar je creatie kijkt, je kunt telkens weer nieuwe dingen zien in jouw kunstwerk. Dit kijken naar je creatie is heel rustgevend … even niets ‘moeten’, maar gewoon lekker ontspannen je fantasie laten gaan.Een krachtstok maken

Indianen gebruiken stokken als meditatie stok of kracht stok of praatstok. Het is dus een stok met kracht. Je kiest jouw eigen stok uit en gaat deze na een visualisatie (droomreisje) versieren, zodat jouw kracht of datgene waar jij behoefte aan hebt, voor jou zichtbaar wordt.

Misschien heb je zelf een mooie stok in de vakantie gevonden (en veren, schelpen etc. waar je de stok mee wilt versieren)? Je kunt dan je eigen stok meenemen. Natuurlijk hebben wij ook stokken en heel veel materialen om je stok mee te versieren, zodat het écht een persoonlijke krachtstok wordt!

Zo’n krachtstok kan je helpen op momenten dat je niet zo lekker in je vel zit en je die rust en kracht nodig hebt.


Je eigen licht-tuintje maken

Je lichaam is als jouw veilige huis waar je goed voor zorgt. Om je heen is ruimte die ook bij jou hoort en waar je ook goed voor zorgt, zodat het een veilige, prettige plek is.
De ruimte om je heen is als een tuin van licht om je huis. Dit noemen ze ook wel een aura. Je gaat d.m.v. een visualisatie jouw eigen veilige huis en licht-tuin ervaren en daarna creatief vormgeven, geheel op jouw eigen manier. Voor dit tuintje ga je zorgen (regelmatig water geven, zorgen dat het netjes blijft/geen rommel, misschien zo nu en dan iets aanpassen).
Zo helpt jouw zelfgemaakte tuintje je elke keer herinneren aan jouw eigen licht-tuin om je heen. Als je je lichaam en je licht-tuin (aura) goed verzorgt, kun je je rustig, tevreden en gelukkig voelen.


Relax hanger / windgong

We gebruiken een cirkel als basis. In deze cirkel ga je jouw creatie maken met aluminiumdraad. Waar wordt je blij van? Waar krijg je een rustig gevoel van? Jij maakt, geheel op jouw eigen wijze, hiervan een creatie in de cirkel.

Aan deze cirkel hangen we klankstaafjes, zodat het een windgong wordt. Je kunt deze hanger op een plaats hangen waar je vaak gehaast langsloopt, waardoor hij begint te klingelen.

Zo herinnert de hanger je eraan dat je even stil mag blijven staan; een paar keer rustig en bewust in- en uitademen … en dan weer verder met wat je wilt gaan doen.


Een wenslichtje boetseren van natuurklei

Met de natuurklei in je handen ga je kneden. Al knedend kun je je nog meer ontspannen. Heb je een wens? Het kan een grote wens zijn of een kleine wens. Wat voor beeld of vorm hoort bij jouw wens? Wat jou je kunnen helpen om deze wens uit te laten komen? Je laat, als vanzelf vanuit de klei, jouw vorm ontstaan.

Er zijn diverse variaties mogelijk: een windlichtje met klei versieren of juist een creatie laten ontstaan rondom een mini windlichtje, of op een andere manier. Er is van alles mogelijk! Zo creëer je jouw persoonlijke wenslichtje.

Elke keer als je het wenslichtje aansteekt kun je even bewust aandacht schenken aan je wens. Dan laat je het weer los en vertrouw je erop dat je wens uitkomt op precies het juiste moment voor jou.


Hakuna Matata’-hanger / dromenvanger

We maken een dromenvanger met in het web een zelfgemaakt zorgenpopje. Dromenvanger: je weeft je eigen web en wordt je bewust van je wensen en dromen. Wat zou je graag willen ontwikkelen? Gebruik je fantasie om dit te weven in de dromenvanger. De indianenvolkeren maken en gebruiken deze al héél lang. Het is een gelukssymbool.

Zorgenpoppetje: je draait de wol om de knijper heen en wordt je bewust van datgene waar jij je zorgen om maakt of wat jij als probleem ervaart.

Het zorgenpoppetje is ontstaan vanuit de Maya cultuur, zij vertellen:

“Je kunt elke avond voor je gaat slapen, je zorgen vertellen aan het poppetje en als je slaapt neemt het poppetje je zorgen weg.” 

Wij combineren de dromenvanger met het zorgenpoppetje, zodat je zorgeloos kunt gaan slapen en dromen kunt krijgen die je helpen. ‘Hakuna Matata’ betekent: “geen zorgen”


Een talisman van viltwol en edelsteen

Je kiest zelf een edelsteen uit en gaat zorgvuldig voelen of dit de juiste steen voor jou is op dit moment.

We verpakken de edelsteen in plukjes gekleurde viltwol. Dat is je buitenkant, zoals je kleren, de kleur van je huid en alle laagjes die staan voor allerlei ervaringen die je hebt opgedaan en die je hebben gebracht tot waar je nu bent. Ín de wol zit de edelsteen verborgen, dat zijn je goede eigenschappen, je kwaliteiten.

Als de bol klaar is snijden we hem open zodat de prachtige binnenkant met alle laagjes zichtbaar wordt, als een bloem die zich opent. Het wordt een talisman, een geluksbrenger die je steeds herinnert aan de goede eigenschappen die in je hart zitten. 

Deze ‘bloem’ van viltwol maakt zichtbaar wat yoga doet. Met behulp van yoga ga je luisteren, voelen, ervaren. Laagje voor laagje doorwerken, zodat je weer contact kunt maken met je prachtige kern.


Maak je eigen ‘Vleugelboom’

De Vleugelboom staat voor: stevige wortels om te aarden, krachtige vleugels om uit te slaan.

Je gaat je eigen boompje maken van ijzerdraad, kralen, symbolen etc. Dit boompje bevestigen we met zijn wortels op een flinke steen. Op de afbeelding hiernaast staat een boom in regenboogkleuren en een symbool van liefde, maar misschien wil jij wel een boom met andere kralen en symbolen… er is keuze genoeg!

Verwerk je eigen krachten, wensen en dromen in je boom, zodat je hier steeds weer aan herinnerd wordt (ook als je het soms even niet zo voelt).


Een dot painting mandala meditatie/concentratie steen 

Dot painting (schilderen in stippen) is de traditionele schildertechniek van de Aboriginals, die het gebruiken om een verhaal te vertellen.

Een mandala is een “magische” cirkel. Het maken van een mandala helpt je om rustiger te worden. Het kan je helpen om je binnenste ‘ik’ te vinden. Door je persoonlijke ‘verhaal’ op de steen te maken in een cirkel, wordt het een hele bijzondere steen, die je telkens weer kan helpen als je het nodig hebt.

 We doen tevens een fijne rustgevende adem-meditatie oefening met jouw steen, zodat je deze thuis ook gemakkelijk kunt toepassen.


Maak je eigen Feng Shui raamhanger.

Hang deze hanger voor het raam; het zonlicht schijnt door de mooi geslepen bal en laat de mooiste kleuren zien. De regenboogkleuren dansen dan niet alleen in je kamer, maar ook in je hart.

Na een korte visualisatie ga je je eigen persoonlijke raamhanger maken, versierd naar jouw smaak en met symbolen die voor jou belangrijk zijn.