Creatieve workshops

Relax hanger / windgong

We gebruiken een cirkel als basis. In deze cirkel ga je jouw creatie maken met aluminiumdraad. Waar wordt je blij van? Waar krijg je een rustig gevoel van? Jij maakt, geheel op jouw eigen wijze, hiervan een creatie in de cirkel.

Aan deze cirkel hangen we klankstaafjes, zodat het een windgong wordt. Je kunt deze hanger op een plaats hangen waar je vaak gehaast langsloopt, waardoor hij begint te klingelen.

Zo herinnert de hanger je eraan dat je even stil mag blijven staan; een paar keer rustig en bewust in- en uitademen … en dan weer verder met wat je wilt gaan doen.


Een wenslichtje boetseren van natuurklei

Met de natuurklei in je handen ga je kneden. Al knedend kun je je nog meer ontspannen. Heb je een wens? Het kan een grote wens zijn of een kleine wens. Wat voor beeld of vorm hoort bij jouw wens? Wat jou je kunnen helpen om deze wens uit te laten komen? Je laat, als vanzelf vanuit de klei, jouw vorm ontstaan.

Er zijn diverse variaties mogelijk: een windlichtje met klei versieren of juist een creatie laten ontstaan rondom een mini windlichtje, of op een andere manier. Er is van alles mogelijk! Zo creëer je jouw persoonlijke wenslichtje.

Elke keer als je het wenslichtje aansteekt kun je even bewust aandacht schenken aan je wens. Dan laat je het weer los en vertrouw je erop dat je wens uitkomt op precies het juiste moment voor jou.


Een kunstwerk maken met bijenwas en een strijkijzer (‘encaustic art’)

Door de bijenwas te smelten op het strijkijzertje en vervolgens op  een speciale kaart aan te brengen, ontstaan de mooiste kleurpatronen en vormen.

Iedereen mag meerdere kaarten maken en kiezen uit het formaat kunstwerk wat je wilt (A5, A6, A4, wit / zwart karton). Je kunt vooraf niet bedenken hoe je kunstwerk er uit gaat zien.
Hoe het onder je strijkijzertje vandaan komt is elke keer weer een verrassing.

Het kan niet mislukken en wordt altijd mooi! Laat je verrassen door jezelf!


Hakuna Matata’-hanger / dromenvanger

We maken een dromenvanger met in het web een zelfgemaakt zorgenpopje. Dromenvanger: je weeft je eigen web en wordt je bewust van je wensen en dromen. Wat zou je graag willen ontwikkelen? Gebruik je fantasie om dit te weven in de dromenvanger. De indianenvolkeren maken en gebruiken deze al héél lang. Het is een gelukssymbool.

Zorgenpoppetje: je draait de wol om de knijper heen en wordt je bewust van datgene waar jij je zorgen om maakt of wat jij als probleem ervaart.

Het zorgenpoppetje is ontstaan vanuit de Maya cultuur, zij vertellen:

“Je kunt elke avond voor je gaat slapen, je zorgen vertellen aan het poppetje en als je slaapt neemt het poppetje je zorgen weg.” 

Wij combineren de dromenvanger met het zorgenpoppetje, zodat je zorgeloos kunt gaan slapen en dromen kunt krijgen die je helpen. ‘Hakuna Matata’ betekent: “geen zorgen”


Een talisman van viltwol en edelsteen

Je kiest zelf een edelsteen uit en gaat zorgvuldig voelen of dit de juiste steen voor jou is op dit moment.

We verpakken de edelsteen in plukjes gekleurde viltwol. Dat is je buitenkant, zoals je kleren, de kleur van je huid en alle laagjes die staan voor allerlei ervaringen die je hebt opgedaan en die je hebben gebracht tot waar je nu bent. Ín de wol zit de edelsteen verborgen, dat zijn je goede eigenschappen, je kwaliteiten.

Als de bol klaar is snijden we hem open zodat de prachtige binnenkant met alle laagjes zichtbaar wordt, als een bloem die zich opent. Het wordt een talisman, een geluksbrenger die je steeds herinnert aan de goede eigenschappen die in je hart zitten. 

Deze ‘bloem’ van viltwol maakt zichtbaar wat yoga doet. Met behulp van yoga ga je luisteren, voelen, ervaren. Laagje voor laagje doorwerken, zodat je weer contact kunt maken met je prachtige kern.


Maak je eigen ‘Vleugelboom’

De Vleugelboom staat voor: stevige wortels om te aarden, krachtige vleugels om uit te slaan.

Je gaat je eigen boompje maken van ijzerdraad, kralen, symbolen etc. Dit boompje bevestigen we met zijn wortels op een flinke steen. Op de afbeelding hiernaast staat een boom in regenboogkleuren en een symbool van liefde, maar misschien wil jij wel een boom met andere kralen en symbolen… er is keuze genoeg!

Verwerk je eigen krachten, wensen en dromen in je boom, zodat je hier steeds weer aan herinnerd wordt (ook als je het soms even niet zo voelt).


Een ‘dankbaarheids-ster-hanger’ maken met kristal

Als je de ster gaat maken, denk je bij elke straal aan iets waar je dankbaar voor bent en schuif je kralen om de straal die daar voor jou bij passen.

Op deze manier creëer je een hele persoonlijke dankbaarheids-ster.

Onder de ster hang je een kristal. Als je deze hanger voor het raam hangt en

de zon schijnt door het kristal heen, dan tovert het mooie regenboogkleuren op de muur. Door de lichtjes en de ster, word je telkens weer herinnerd aan alles waar je dankbaar voor bent.

Voorafgaand aan het maken van de ster, doen we een meditatieoefening en verwerken we dat op papier, zodat je heel bewust je persoonlijke ster gaat creëren.


Een dot painting mandala meditatie/concentratie steen 

Dot painting (schilderen in stippen) is de traditionele schildertechniek van de Aboriginals, die het gebruiken om een verhaal te vertellen.

Een mandala is een “magische” cirkel. Het maken van een mandala helpt je om rustiger te worden. Het kan je helpen om je binnenste ‘ik’ te vinden. Door je persoonlijke ‘verhaal’ op de steen te maken in een cirkel, wordt het een hele bijzondere steen, die je telkens weer kan helpen als je het nodig hebt.

 We doen tevens een fijne rustgevende adem-meditatie oefening met jouw steen, zodat je deze thuis ook gemakkelijk kunt toepassen.


Maak je eigen Feng Shui raamhanger.

Hang deze hanger voor het raam; het zonlicht schijnt door de mooi geslepen bal en laat de mooiste kleuren zien. De regenboogkleuren dansen dan niet alleen in je kamer, maar ook in je hart.

Na een korte visualisatie ga je je eigen persoonlijke raamhanger maken, versierd naar jouw smaak en met symbolen die voor jou belangrijk zijn.